Tips voor veilig rijden in de winter

In de winter zijn de omstandigheden op de weg verraderlijker dan in de zomer. Het weer speelt hierbij een belangrijke rol. Tijd voor wat tips om veilig auto te rijden! Wij willen natuurlijk niet dat u ongelukken krijgt. Voorkom dat u voor verrassingen komt te staan en bereid u goed voor op de winter en de wintersportvakantie. Weet in ieder geval dat:

  • Een natte weg is twee keer zo glad als een droge weg
  • Een besneeuwde weg is twee keer zo glad als een natte weg
  • Een bevroren weg is twee keer zo glad als een besneeuwde weg

Tips met betrekking tot uw auto

Accu

Een kapotte accu is pechgeval nummer één in de winter. Als het koud weer wordt kan de mindere kwaliteit van de accu voor problemen zorgen. Laat daarom voordat de winter begint uw accu testen.

Banden

Bij een juiste bandenspanning komen de bandeigenschappen het beste naar voren. Bovendien bespaart u brandstof door op de juiste bandenspanning te rijden. En ligt er sneeuw of ijzel op de weg? Kijk dan van tevoren of uw banden nog voldoende profieldikte hebben. Overweeg (nieuwe) winterbanden om meer grip op de weg te krijgen. Zeker met sneeuw of ijzel scheelt het erg veel. De profieldikte van 4.0mm is minstens twee maal zoveel als bij zomerbanden.

Deuren

Autodeuren kunnen vastvriezen. Duw de vastgevroren deur even extra dicht zodat het ijs breekt of gebruik een zakje warm water of een föhn om het ijs te ontdooien. Voorkom dat deuren dichtvriezen door deurrubbers op tijd in te smeren met bijvoorbeeld talkpoeder of siliconenspray.

Sloten

Behandel voor het winterweer begint de sloten met een vochtverdrijvend middel. Bewaar buiten uw auto een flesje slotontdooier. Is het slot toch vastgevroren dan kan hiermee het slot ontdooid worden. Dat kan ook met een föhn of een zakje warm water.

Vorstbeveiliging

Zorg dat er voldoende antivries in het koelsysteem zit. Het is ook handig om in deze periode te laten controleren tot welke temperatuur het koelsysteem beveiligd is tegen vorst. Ook de ruitensproeiervloeistof moet voldoende zijn bijgevuld met antivries ruitenvloeistof.

Veilig rijden

Wie ongeschonden over besneeuwde of gladde wegen wil rijden, moet zijn rijstijl daar wel op aanpassen. Bijgaand wat tips:

  • Laat voldoende afstand met uw voorligger. Besneeuwde of beijzelde wegen, maar ook sneeuwresten kunnen aanleiding zijn tot een slippartij. Anticiperend rijden, snelheid matigen en zachtjes (pompend voor auto’s zonder ABS) remmen, Maak geen plotselinge bewegingen met het stuur.
  • Als de auto in een slip raakt door spoorvorming of hevige (natte) sneeuw-/regenval, kan het zijn dat door snelheid of ondiepe bandenprofielen, de auto onbestuurbaar wordt. Als dit gebeurt, NOOIT hard remmen, maar gas minderen of loslaten en (tegen)sturen in de richting waar u heen wilt tot de banden weer het contact maken met het wegdek.
  • Rij indien mogelijk routes die het openbaar vervoer ook neemt. Deze zijn vaak eerder gestrooid. Probeer in ieder geval binnenweggetjes te vermijden.

Zien en gezien worden

Goede verlichting is van groot belang. Niet alleen om goed zicht te hebben, maar vooral ook om goed gezien te worden. Wees dus zeker niet te zuinig op het gebruik van je lichten.

Wat vooral niet doen

Tijdens winterweer kunt u de auto beter niet op de handrem zetten, deze kan vastvriezen. Zet de auto daarom in de versnelling als het gaat vriezen.

Giet geen heet water over een autoruit om het ijs er vanaf te halen. Dit kan ervoor zorgen dat de ruit wederom bevriest en kan leiden tot ruitbreuk. Gebruik een krant of karton op de voorruit en/of achterruit. Dit heeft twee voordelen:

  • Uw ruiten vriezen niet aan en bespaart uw de ellende van het ijsvrij maken. U hebt schone autoruiten waardoor de zichtbaarheid en dus de veiligheid optimaal blijft.
  • Het gebruik van achter- of voorruit ontdooiing en het ventilatiesysteem is niet nodig, waardoor de zware belasting op uw accu niet nodig is.

 

Honor Autoschade wenst u vele veilige kilometers met uw auto toe.